Cara Nak Buat Cili Boh

Padahal baru guna sekali dua untuk masak. Nak bakar ikan lumur jer.


Cara Mudah Buat Cili Boh Homemade Tanpa Guna Pengawet

Menu harini untuk mak suami dan anak-anak.

. Contact Boh from Los Angeles on The Bash. Jom tengok bahan-bahan yang diperlukan dan bagaimana cara penyediaan kerisik homemade ni. Tengok air rebus tu kadang-kadang hitam kan.

Masukkan tomato yang dipotong dadu. Potong 2 cili kering dan rebus. Titisan cili boh meletop mcm pecah minyak neh jatuh kat tangan ok korang.

Browse Pianist prices photos and more. Dont forget to LIKE COMMENT SHARE this video. Lepas rebus air rebusan tu buang.

Cara Membuat Rempah Giling Yang Sedap. Boleh lebihkan minyak masa blend. Potong cili kering dan kupas bawang putih.

Senang ke susah nak masak bihun goreng cili padi ni. Thanks for watching this video. Goncang sedikit untuk keluarkan air lebihan.

Potong 2 cili kering dan rebus. Kemudian gaulkan semua sekali dengan semua bahan. Bahan-bahan yang diperlukan adalah.

Cara-caranya adalah seperti berikut. Tambah garam kasar minyak masak air kosong dan air perahan asam jawa. Masukkan cili ke dalam air Didihkan Selepas 30 minit keluarkan cili daripada air dengan pengepit atau penapis.

Disebabkan itulah cili boh atau cili kisar ini merupakan antara pes masakan serbaguna yang wajib ada di setiap rumah. Tak kisahlah cili padi cili kering cili segar ataupun pes cili boh yang penting nak kena ada juga rasa pedas tu kan. Pindahkan ke pengisar atau pemproses makanan.

Kemudian masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Boleh sangat dah masukkan resepi ni dalam list menu raya untuk open house nanti. Masukkan cili yang dicuci dan didihkan di atas api besar.

Untuk dapatkan cili boh tahan lama pastikan jangan guna air masa buat cili boh ni. Kalau kurang minyak besar kemungkinan kerisik korang tak menjadi dan tak tahan lama. Senang nak bagi biji cili tu keluar.

Puas hati bila tengok biji keluar. Raya puasa tak puas rasa nak ber open house. Cara Mudah Buat Tart Cadbury Yang Ranggup Cair Dan Berlemak Dimulut.

Do share your result after you try this recipe. Selalu beli cili boh kat supermarket simpan tak sampai seminggu dah berkulat dan berbau. Tu yang buat dia mudah rosak.

Selepas rebus sejukkan dahulu cili kering tadi dan buang biji. Ni la rupa dia kalau korang dah masukkan cili boh dalam minyak yang panas mmg mula2 akan meletop sampai jatuh ke kaki aku haha panas giler dowh. Elok je dalam fridge tak kulat tak berbau.

Confirm Laju Je Habis. Selepas rebus sejukkan dahulu cili kering tadi dan buang biji. Selain itu masa nak guna nanti ambil pakai sudu yang bersih.

Salah satu cara nak buat kerisik tahan lama korang kena pastikan hasil kerisik yang di masak dan di bland berminyak elok. Jangan campur dengan sebarang sisa supaya cili kisar tu tak tercemar dengan bahan makanan lain. _Last but not least dont.

Memang ringkas dan mudah je nak buat. Part ni paling best. Cara-caranya adalah seperti berikut.

Tambah garam kasar minyak masak air kosong dan air perahan asam jawa. Sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili kering yang digunakan. Raya haji ni kita sambung.

BACA JUGA. Rebus cili kering bersama bawang putih sampai lembut cili tuKemudian toskan. Sebelum ni jenuh buat cili kering kisar untuk simpan buat stok tak sampai seminggu dah berkulat.

Cara ringkas untuk membuat Cili Kisar Cili Boh yang tahan lama dan memudahkan kerja memasak anda. Lepas basuh toskan betul-betul. Tak perlu basuh lagi ye cuma tos saja sebab tadi kita dah cuci bersih kalau.

Rebus dalam 15-20 minit. 1 Gunting cili kering dan buang biji ciinur gunting ikut suka je 2 Rendamkan cili kering dengan air panas mendidih selama sejam terpulang 3 Basuh dan toskan air 4 Blend cili kering dengan minyak bersama garam kasar segenggam 5 Siap IKLAN tips lebihkan minyak jgn guna air semasa blend. Dah siap tampi guna penapis.

Tumis dengan minyak yang agak banyak kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu. Pasti lauk kari atau gulai anda bertambah sedap. Sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili kering yang digunakan.

Orang Malaysia kalau masak memang tak jadi kalau tak ada cili. Facebook Fadiznuur Mohd Zin. Kemudian tutup periuk dan biar mendidih selama 30 minit.

Kemudian masukkan cili kering dalam mesin pengisar. So meh Kak Izz tunjuk cara buat cili boh yang boleh tahan lama sampai 3 minggu tau. Selain dari daging bakar dan salad anda juga boleh menghidangkan sos ini bersama vietnam rolls.

Gunting cili kering kecik-kecik. Gunting cili kering kecik-kecik.


Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat


Cara Membuat Pes Cili Boh Youtube


Cara Nak Buat Cili Cili Boh Asli Alinah Karim Selangor Facebook

Comments

Popular posts from this blog